In aanloop naar de grote carnavalsoptocht: Workshop karbouwen: schaduw en accent effecten

“Alles start,” zo begon Ivonne (allround creatieveling van decoratieve schilderwerken van beroep en lid van de optochtjury van de vereniging)  “met het briljante idee! Wat je versterkt door er wat humor overheen te gieten, met een sterke slogan op de kar en als groep zet je daar een act omheen. Leuk voor jezelf maar vooral erg leuk voor de belangstellenden langs de kant van de weg. En dé ingrediënten voor een winnende kar.” In de hal naast de stekloods staan al twee karren in wording. Het vierkante model en het decoratieve model waar mooie vormen van ijzerdraad zichtbaar zijn.

Juiste positie
Op een plaat board demonstreert Ivonne hoe tewerk te gaan. Ivonne trekt twee lijnen met tape. Daartussen moeten de letters komen. Ivonne: “De juiste verdeling van de woorden reken je vooraf uit. Heel eenvoudig door ze op te schrijven. Daarna vergroot je alles in verhouding. Dus is je woord geschreven met een potlood tien centimeter breed, schilder je het daarna met een blokkwast over een lengte van tien meter op je kar. Inderdaad een blokkwast. Muurverf (op waterbasis!) smeert goed uit en is niet zo dun als verf op acrylbasis. Zorg dat er voldoende verf in de haren van je kwast zit. Als je letters schildert moet je, je hand in een bepaalde hoek houden. De haren van je kwast volgen de bochten maar de hoek waarin je hand staat (bijvoorbeeld 45°) blijft dezelfde! Als je schrijft  blijft je hand ook op één positie ten opzichte van het papier staan. Zo gaat dat met het schilderen van de letters ook. Even oefenen en je hebt het door.

Schaduw en lichtIvonne demonstreert hoe eenvoudig je de juiste effecten krijgt
Om de letters van hun ondergrond af te laten knallen geef je ze een schaduweffect. Hierin moet je consequent zijn. Bedenk dat de zon linksboven op de letters schijnt. Dan krijgt elke letter aan de rechter- en onderkant schaduw. Hoe breder de kwaststreep van de schaduw, hoe hoger de letter optisch komt te liggen. Dan geef je nog een smal licht accent aan de linker- en bovenkant van de letter en hij knalt in alle vrolijkheid los van de ondergrond.”

Complementaire kleuren
Oftewel contrast. Hoe groter het contrast tussen de kleuren hoe meer het gaat knallen. Wil je perse een donkere ondergrond; gebruik dan donkerblauw of paars. Nooit zwart! Accenten leg je aan door van buiten naar binnen steeds lichtere kleuren te gebruiken. Je zet je randen van dat wat je wilt schilderen donker op en elke lijn die volgt wordt een tintje lichter. Zwart en wit gebruik je echt alleen als de finishing touch. Dus niet meer dan kleine accentjes.

Het geheim van stenen en houtnerven
De stenen van een huis of kasteel krijg je met de bekende verfrollers. Met de supersmalle rollertjes rol je IJsselsteentjes en met het meest brede exemplaar rol je betonblokken op de ondergrond. En dan komt het metselwerk om de hoek kijken! Wederom het spel van schaduw en licht zoals dat bij de letters gebruikt wordt. En je hand hoeft echt niet mega vast te zijn. Een beetje uitschieten maakt het juist levendig en net echt. Houtnerven breng je aan met een speciale stempel glijdend in natte verf. Heb je die echt nodig, wil Ivonne die graag aan je uitlenen.

Projectiescherm
Tot slot het overbrengen van een tekening op de kar. Daarvoor zijn speciale projectieapparaten. De afbeelding leg je onder het apparaat en met wat spiegeltjes en een lamp projecteert het apparaat je afbeelding op de kar. Hoe verder je van de kar af gaat staan hoe groter de afbeelding. De lijnen even overtrekken en je kan aan de gang met het schilderen. Niet vergeten. Contrasterende kleuren, van buiten naar binnen van donker naar licht. En schaduw aanbrengen! Zodat je onderwerp van je kar afknalt. Ook dit apparaat wil Ivonne eventueel aan je uitlenen.